Leuke kinderboeken

Leuke kinderboeken blog

Leuke kinderboeken zijn er gelukkig genoeg! Wij vonden het zelf soms erg moeilijk om een leuk kinderboek te vinden. Er zijn er zoveel waar we op dit moment uit kunnen kiezen, dat het ons niet makkelijk gemaakt is om de leukste kinderboeken uit te zoeken voor jullie. Maar het is ons gelukt! We hebben er een aantal gevonden welke zeker de moeite waard zijn om te lezen of voor te lezen. Je vindt hier genoeg inspiratie voor heerlijke leesuurtjes! De meeste kinderboeken zijn tijdloos, en gaan lekker lang mee. Van kind naar kind binnen één gezin. Echter is het leuk om te zien welke kinderboeken er tegenwoordig allemaal zijn. Een boek is leuk om zelf te lezen, maar ook erg leuk om te krijgen. Geef dus ook eens een keer een boek cadeau!
Pak een leuk kinderboek, laat je meeslepen met de mooiste sprookjes, en kijk je ogen uit bij de mooiste plaatjes!

Leesniveau kinderboeken

Als je op zoek bent naar een leuk kinderboek, dan zie je dat er veel verschillende soorten zijn. Lekkere dikke boeken, de wat dunnere boeken, en ze zijn er voor jonge kinderen, maar ook zeker voor de wat oudere kinderen. Het is belangrijk om een boek te kopen welke past bij het leesniveau van uw kind. Als we hiernaar kijken, zien we dat de allerjongsten beginnen met AVI-Start. Kan een kind al goed kunnen lezen, dan pak je een AVI-Plus boek. Lees onderstaande punten even goed door:

 • Je kunt een keuze maken uit 12 AVI-niveaus. Elk kind begint met AVI-niveau is Start. 
 • Als jouw kind al goed kan lezen, dan kan het zijn dat hij/zijn al uit het hoogste AVI-niveau kan lezen, dit is Plus. Dit niveau is vooral voor kinderen die lekker snel en zonder fouten een boek kunnen lezen.
 • De volgende AVI niveaus om uit te kiezen zijn er: AVI-Start, AVI-Plus, M3, E3, M4, E4, M5, E5, M6, E6, M7 en E7.
 • Je ziet hierboven letters staan voor de cijfers. Dit zit als volgt: de letter M betekent ‘midden’ en de letter E betekent ‘eind’ van de groep. Dus een M3 boek is in principe goed voor het niveau van een kindje uit midden groep 3.
 • Als we kijken naar de cijfers, die geven aan in welke klas dat niveau gemiddeld ligt.  

 

Leuke kinderboeken voor een baby

Voor een baby is het heerlijk om voorgelezen te worden uit een leuk kinderboek. Het is fijn om een vertrouwde stem te horen, het is een moment samen en let vooral op hoe alert jouw baby is tijdens het voorlezen. Dit is zo mooi om te zien! Hieronder staan een aantal zeer leuke kinderboeken welke geschikt zijn voor ene baby:

 • Nijntje. Wie kent Nijntje niet! Veel kinderen worden voorgelezen uit deze klassieke serie, ook onze kinderen hebben hier uren naar geluisterd toen ze klein waren. Er zijn verschillende boeken in deze serie. Van aanwijsboeken tot voorleesboeken. Bekijk deze boeken hier. 
 • Woezel en Pip: deze leuke boeken zijn geschreven door Guusje Nederhorst, en er zijn meer dan 3 miljoen boeken van verkocht! Dit laat wel zien hoe leuk ze zijn. Wist jij dat er van elk verkocht boek een afdracht gedaan wordt via het Guusje Nederhorst Fonds voor goede doelen, die kind en dier centraal stellen. Bekijk deze boeken hier. 
 • Babyboek Boerderijvrienden: dit leuke houten boekje neemt jouw baby mee naar de wereld van de boerderijdieren. De bladzijden zitten aan een houten touwtje vast, en daardoor goed beet te pakken en makkelijk om te slaan. Dit boekje is erg leuk vanaf een maand of 10. Bekijk dit boekje hier. 
Leuk kinderboek voor baby

Leuke kinderboeken voor kinderen rond de 3 jaar

Ben jij benieuwd welke kinderboeken wij het leukst vinden? Dat gaan we je vertellen! We starten met de 3 leukste op een rij voor kinderen rond de 3 jaar:

 • De Gruffalo: we lezen deze zo graag! Onze kinderen zijn er gek op. Het gaat over een slimme muis, en een denkbeeldig monster. Een erg leuk kinderboek, ook als je hem vaker hebt gelezen! Lees er hier alles over.
 • Gewoon zoals je bent: onze kinderen vinden dit boek hilarisch! Op elke pagina gaan we druk op zoek naar de mestkevers, en de tekeningen zijn prachtig! Lees er hier alles over.
 • Het grote Fiep kijkboek: dit kijk- en aanwijsboek bevat 24 gethematiseerde spreads. Heerlijk om samen doorheen te bladeren! Op elke bladzijde van dit kinderboek is wel weer wat leuks te zien! Lees er hier alles over. 

 

Leuke kinderboeken voor kinderen rond de 8 jaar

Als we kijken naar deze leeftijd, zien we dat er veel verschillende boeken zijn om te lezen. Want dat kunnen ze vaak al rond deze leeftijd! Zorg dat een kinderboek uitdagend voor ze blijft, dat is belangrijk. 

 • De Gorgels: dit kinderboek is eigenlijk leuk voor elke leeftijd, maar past volgens ons het beste bij deze leeftijd. Er zijn meerdere boeken in deze serie. Het is een boek dat spannend is, maar ook genoeg doet voor de fantasie! Een top boek van Jochem Myjer. Lees er hier alles over.
 • Superjuffie: ze lijkt een gewone juf, maar eigenlijk is ze een superjuf! Een hap van een krijtje is genoeg om de superkrachten aan te zetten! Een erg leuk boek, welke de fantasie blijft prikkelen tot hij uit is! Lees er hier alles over. 
 • Joris en de geheimzinnige toverdrank: wie kent deze bekende schrijver van dit kinderboek niet: Roald Dahl! Dit leuke boek over Joris en zijn gemene grootmoeder. Dan bedenkt hij een toverdrankje. Een kinderboek vol met fantasie, geweldig voor de kinderen! Lees er hier alles over.
Leuke kinderboeken per leeftijd

Leuke kinderboeken voor kinderen rond de 11 jaar

Als we kijken naar deze categorie, dan zien we dat dit een moeilijke leeftijd is als het om kinderboeken gaat. Dit omdat sommige kinderen al aan het begin van de pubertijd zitten, en sommige nog helemaal niet. Wij geven jou onze top 3 kinderboeken voor deze leeftijd, maar kijk ook altijd even naar het kind zelf.

 • Het schedelrijk: een spannend boek, welke geschikt is voor deze leeftijd. Het gaat over Graaf Dracula, en het onderaardse gangenstelsel welke vol ligt met eeuwenoude botten en schedels! Lees er hier alles over.
 • Het leven van een loser: in deze serie zijn genoeg boeken om te lezen. Bij ons in huis is deze serie erg geliefd, en ze liggen dan ook overal door het huis heen. Een leuk kinderboek, voor zowel jongens als meisjes. Lees er hier alles over. 
 • Dagboek van een muts: ook hier zijn veel nummers in de serie. De kinderboeken van Rachel Renée Russell zijn eigenlijk ondenkbaar in een huis met kinderen rond de 11 jaar. Wij vinden deze serie meer voor meisjes dan voor jongens. Lees er hier alles over. 

Voorlezen uit een leuk kinderboek

Voorlezen is een rust moment voor de kinderen, maar ook voor jou als ouder! Even tijd samen, even een moment van rust. Doordat jij voorleest uit een leuk kinderboek, komt jouw kind in aanraking met woorden en letters. Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling. Ook is het zo dat de band tussen ouder en kind zal versterken als je voorleest aan je kind. Ook kun je tijdens het voorlezen samen met jouw kind oefenen op de concentratie. Maak het spannend, en laat jouw kind goed naar de plaatjes kijken! Doordat jij elke avond voor het slapen een verhaaltje voorleest, geeft dit structuur. En dit is super fijn voor een kind! Doordat jij jouw kind voorleest op jonge leeftijd, zal de taalontwikkeling veel beter gaan. En welke wij ook erg belangrijk vinden, is dat de fantasie geprikkeld zal worden tijdens het voorlezen. Zoals je ziet is het dus vrij belangrijk om elke avond een leuk kinderboek erbij te pakken, en even een momentje samen met jouw kind in te plannen!

Ook voor volwassenen een kinderboek

Niet alle volwassenen kunnen even goed een boek lezen. Wist je dat dit 1 op de 9 Nederlanders is? Dit is heel vervelend voor veel mensen, maar gelukkig zien we er steeds meer aandacht voor is. We zien steeds meer programma’s online komen welke gevolgd kunnen worden, en er zijn steeds meer mensen die een helpende hand willen bieden.
Als een volwassenen begint met lezen, is een leuk kinderboek belangrijk. Zo leren ze immers op een leuke manier lezen! De letters zijn groot, en de woorden vaak makkelijk. Dit is een goed begin!

 


Weet jij nog een leuk boek welke in deze lijst moet? Laat het ons weten via een reactie hieronder. We zijn altijd blij met meningen van anderen!

Commentaren: 1
 • #1

  Kees (vrijdag, 19 februari 2021 22:10)

  Wij vonden zelf de kinderboeken van Jip en Janneke altijd erg leuk voor onze kinderen en kleinkinderen. De plaatjes erbij zijn leuk, de verhaaltjes niet te lang. Hierdoor is het ook leuk om eruit voor te lezen. Verder zijn de kinderboeken die elke dag een ander verhaaltje hebben ook altijd geliefd bij ons!